©folkOm 2016

hallo og velkommen til folkOm

folkOm hvorfor

Jeg heter Marthe Sveberg. Jeg er utdanna journalist og lærer, og har jobba som programleder i tv og radio siden 2007. (Og et år som kaffekoker på hotel cæsar før det!:) Dessuten har jeg, siden 1996, prøvd å få hjelp med en ganske dårlig psykisk helse. Jeg starta denne nettsida i 2016. Jeg hadde lyst til å se om jeg kunne bruke erfaringene fra arbeidet med tv- og radiounderholdning, og erfaringene med å prøve å få hjelp... eh sammen, på en måte - sånn ble folkOm til. Målet med folkOm er å normalisere litt flere sider av hverdagslivet, slik at vi ikke behøver å være så alene om det som er vanskelig. Forhåpentligvis bidra til litt mindre skam (håper det!). Og ikke minst, å formidle kunnskap om psykisk helse på en slik måte at det er mulig å se hvor denne kunnskapen passer inn i livene våre. Slik at den kan hjelpe oss til å forstå oss selv og andre. Hjelpe oss til å bryte de vonde mønstrene våre, og få det bedre. Det finnes så mange gode forklaringer på hvorfor vi strever, og hva vi kan gjøre med det, men jeg har erfart at det ikke alltid er så lett å finne denne kunnskapen, når man famler rundt i mørket. Derfor vil jeg gjøre et forsøk på å dele det nyttige jeg kommer over, med deg, her på folkOm. Kanskje veldig uperfekte nett-tv snutter kan redde verden litt... (hårete mål:/ :)

folkOm hverdagslivet og Om fagkunnskapen

folkOm er korte videosnutter om relasjoner og psykisk helse. Det er to hovedelementer i det meste av innholdet. Det ene er det i hverdagslivene våre som er litt vanskelig, eller veldig vanskelig - kanskje skamfullt, og som vi ikke snakker så mye om, men som faktisk er helt vanlig. På folkOm deler vi mange av disse tingene - uten å pynte på dem - bare akkurat sånn det er, føles, oppleves i hverdagen. Det blir jo en del alvor da - men det er et mål med mest mulig humor og tøys også.

Den andre hoveddelen i innholdet på folkOm er fagkunnskapen som passer sammen med hverdags-strevet. Hvorfor skriker jeg til ungen min at han er en drittunge? Det finnes det veldig gode forklaringer på. (og hjelp, så jeg kan slutte med det:/). Hvorfor føler jeg rett som det er at jeg ikke er god nok for kjæresten min? Og liker h*n meg egentlig i det hele tatt, det er jo bare kritikk... parterapi og bufferkurs kan forklare oss hvorfor det oppleves sånn. Det er ikke alltid så lett å vite hvor man kan gå, eller å finne den rette psykologen, eller den metoden som passer best. Derfor håper jeg med folkOm å spre kunnskapen som kan hjelpe deg litt på vei, hjelpe deg til å forstå litt mer, eller i hvert fall gi noen hint, slik at det blir litt lettere å finne fram.

folkOm hvordan vi gjør det

Jeg lager alt innholdet på folkOm selv - dvs, innimellom har jeg hatt med meg noen veldig gode hjelpere!! Men altså, jeg utarbeider ideene, caster, filmer, har regi og klipper snuttene selv. Dette blir jo innimellom ganske rufsete teknisk (det skammer jeg meg så klart ekstremt mye for, siden skam seg er noe jeg holder på med en del:) Samtidig er det noen fine fordeler med denne måten å jobbe på, synes jeg. Den aller største, i mine øyne, er at vi som er med på folkOm ikke møter et stort crew som vi må prestere noe for. Det er litt enklere å dele, når det ikke står masse folk å ser på. Og det skal være trygt å dele på folkOm.

Jah, da vet du litt. Håper du finner noe du liker her inne!

<3 fra Marthe